שיקולים בבחירת גן לילדינו
איזה קריטריונים עלינו לבדוק כאשר אנו באים לבחור גן לילד?
בחירת גן לילדים הינו תהליך לא פשוט המצריך חשיבה והשוואה בין הגנים השונים. לכל הורה יש כיום דרישות מסויימות אותן הוא רוצה לבדוק בבואו לבחור בגן. אבל, האם אתם יודעים מה אתם מחפשים בעיקר כאשר הדבר נוגע לתזונת הילד בגן??
אביא בפניכם כמה נקודות אשר יעזרו לכם להחליט מה חשוב יותר ואיך לדעת מה אתם מקבלים:
- ראשית, חשוב לדעת כמה ארוחות מקבלים הילדים בגן (כמובן בהתאם לזמן השהות: חצי יום או יום מלא)
- האם הארוחות כוללות ארוחות ביניים??
- איזה מגוון נותנים בארוחות? לדוגמא אם ילדיכם צמחוני או רגיש ללקטוז, האם יתחשבו בכך??
- מי מכין את הארוחות האם זה נעשה בתוך הגן ע"י מבשלת או שזה אוכל של קייטרינג??? (חשוב ביותר, קייטרינג קשה לשלוט ואי אפשר להכתיב כלום, כמו כן הרבה יותר תעשייתי)
- הכל תלוי כמובן ב"אני מאמין" של הגננת בנושא אוכל: בריאות או לא חשוב??
- גם אם הגננת אינה מאמינה גדולה באוכל בריא, צריך לבדוק עד כמה היא לא מאמינה בכך: מאמא עוף וצ'יפס לא נמצא בשום קטגוריה הגיונית וחשוב שהאוכל יהיה ממקורות נורמאליים: חזה עוף ותפוחי אדמה כבר עדיפים.
- גם אם מדובר בקייטרינג – שזה פחות טוב, יש חברות שמתמחות באוכל בריא: קינואה או בורגול, ירקות מבושלים, וקציצות עוף ברוטב עגבניות לדוגמא. בסדר גמור.
- הארוחה העיקרית חייבת להכיל כמה מרכיבים: חלבונים (עוף, דג, הודו או תחליפים צמחיים כמו: סויה, שעועית, גרגירי חומוס או טופו), פחמימות, רצוי מלאות לפחות בחלק מהימים (בורגול, קינואה, אורז, תפוחי אדמה או בטטות, פסטה אולי מלאה, קוסקוס מלא ועוד) וכמובן ירקות (אפשר סלט אבל רצוי גם ובעיקר ירקות מבושלים: שעועית ירוקה, קישואים, ברוקולי, אפונה ירוקה, גזר, או כמובן מרק ירקות(.
- בארוחת בוקר חשוב שהגננת תשתמש בלחם איכותי ולא סתם פיתות או לחם לבן זול.כל הלחמים בסופר הם לא באיכות גבוהה, לפחות לחם מלא יהיה בחלקו מקמח מלא. למריחה על הלחם לא רק חומוס, גבינה אלא אבוקדו, טחינה, ביצה קשה וטונה שיהיו חשובים ומזינים יחד עם ירקות חתוכים ליד.
- ארוחת ארבע היא אחת הבעיות הגדולות יותר: לחם עם שוקולד… אפשר לשפר מאד את האופציות אם משתמשים בטחינה עם סילאן למשל, או ממרח חרובים או שקדים שהם כולם בעלי ערך תזונתי טוב יותר מאשר שוקולד… וכמובן פירות: פירות העונה.
- חשוב לוודא מה עמדת הגננת לגבי ילדים סרבניים. די בקלות אפשר לנצל (בצורה חיובית כמובן) את קול ההמונים להרגיל את הילדים לאכול גם אוכל שאינם רגילים, או מסרבים לאכול בבית ובכך להקל על ההורים בהמשך הדרך.
- בנוסף, מגוון רחב של מאכלים ישמור על הילד עם "ראש פתוח" בנושא אוכל להתנסות קולינארית בכלל, מה שיאפשר בהמשך להציג בפניו מאכלים חדשים ונוספים שאינם ברשימה המצומצמת שהרבה ילדים מחוברים אליה: שניצל, צ'יפס וקטשופ…
- כדאי שהגננת תדבר על אוכל, תאפשר לילדים הכנה משותפת של אוכל בריא, תעסוק בנושאי סוגי ארוחות, צבעים ומגוון ירקות, מקורות מזון לצמיחה וכד' נושאים שכאשר הם מוצגים נכון הילדים מאד מתחברים אליהם.
- מה קורה עם שתייה?? עדיף מים כל הזמן, ללא מיצים וויטמינצ'יק שמתחזים לשתיה בריאה. חשוב שייערכו בגן ימי עיון להורים בנושאי תזונה נכונה בהם אפשר לקדם את כל תזונת הבית למקום נחשק יותר של איזון ובריאות. הקבלה בין העבודה בגן ובבית תחזק את המסרים שהילדים קולטים והם יזכרו אותם יותר.
- ולסיום: מותר גם מתוקים רגילים, אבל חשוב לא כל יום (אולי פעם בשבוע) ולסייג אותם ולהסביר למה. עדיף שהמתוקים הללו יהיו בצורת עוגה מחומרים מלאים לעומת שוקולד או משהו מובהק שקשה יותר להתנתק ממנו.